Wat maakt AD assist uniek?
AD assist is ontwikkeld op initiatief van LDC en werd daarbij al snel ondersteund door een werkgroep van ervaren arbeidsdeskundigen. Na jarenlange voorbereiding is AD assist gelanceerd in het voorjaar van 2021. Tijdens die voorbereiding is er continu bijgestuurd op basis van de tips van de werkgroep. En naar aanleiding van presentaties die LDC mocht verzorgen voor OT’s en andere groepen arbeidsdeskundigen. De insteek van LDC was en is dat AD assist van waarde moet zijn in het dagelijkse werkleven van de arbeidsdeskundige. Daarom spreken wij van: AD assist, voor en door arbeidsdeskundigen.

Waarom worden arbeidsdeskundigen blij van AD assist?
Leuke vraag. Onze ervaring is dat de ene arbeidsdeskundige vooral blij wordt van de automatische rapportgenerator. Hoe vaak zit je niet dingen dubbel in te kloppen, of te knippen en plakken?. De rapportgenerator werkt een stuk sneller. Een ander wordt happy van het veel gerichter op taakniveau kunnen zoeken naar herplaatsingsmogelijkheden. En een derde van het snel kunnen bouwen (en matchen) van functies inclusief taken die veel herkenbaarder zullen zijn voor werkgever en werknemer.

Wie zit er in de werkgroep van AD assist?
– Marit Paus, arbeidsdeskundige bij Medisch Spectrum Twente
– Femke Veenman, arbeidsdeskundige bij Ziekenhuis Gelderse Vallei
– Bas Blokhuis, arbeidsdeskundige bij AT Groep
– Debby Spaargaren, arbeidsdeskundige bij De Goudse
– Willemiek de Hoop, eigenaar EEHD arbeidsdeskundigen en bestuurslid NVvA
– Bert van der Sanden, arbeidsdeskundige bij Richting
– Roel Verkeste, datascientist en lead developer bij LDC
– Maurice Vermunt, directeur/eigenaar bij LDC

Wat is de relatie van AD assist tot de NVvA?
LDC heeft NVvA vanaf het begin geïnformeerd over AD assist. De NVvA vindt AD assist van toegevoegde waarde voor de verdere professionalisering van het vakgebied. Leden van NVvA krijgen extra voordelen als ze gebruik gaan maken van deze online applicatie. AD assist werd voor het eerst gepresenteerd namens de werkgroep door Bert van der Sanden en Maurice Vermunt op het NVvA & AKC najaarscongres op 10 november 2020.

Is AD assist een nieuw bedrijf?
Nee, het initiatief is wel nieuw, alhoewel er al een paar jaar aan gewerkt is. AD assist is een initiatief van LDC, LDC bestaat al bijna 30 jaar.

Is AD assist AVG-proof, hoe wordt er omgegaan met privacy? 
AD assist is een onderdeel van LDC. LDC beschikt over diverse certificeringen. Wil je meer lezen over het informatiebeveiligingsbeleid van LDC klik dan hier. LDC beschikt ook over een specifiek privacybeleid waarin onder andere wordt uitgelegd  dat alleen die persoonsgegevens welke noodzakelijk zijn om de producten van LDC aan de gebruiker te onderhouden en te verbeteren worden verzamelt, hoe die gegevens beveiligd zijn en wat te doen als er onverhoopt toch een datalek zou zijn. Dit privacybeleid wordt actief onderhouden en uitgevoerd en kun je teruglezen in het hiertoe opgestelde protocol.

Kun je in AD assist alle functies vinden?
In principe wel. Het is gebaseerd op de uitgebreide dataset van functies, taken en belastingvariabelen die de afgelopen decennia  door LDC is opgebouwd. De functie-takendatabase van LDC wordt ook wel Nederlands meest complete beroependatabase genoemd. De insteek van LDC was en is dat AD assist van waarde moet zijn en blijven voor de arbeidsdeskundige. Daarom spreken wij van: AD assist, voor en door arbeidsdeskundigen.

Ik wil AD assist ook gaan gebruiken, kan dat?
Ja, dat kan als je arbeidsdeskundige bent.

Wat moet ik doen als ik AD assist wil gaan gebruiken?
Op dit moment zijn we de applicatie aan het bouwen, zie hier onze tijdlijn. Heb je interesse, stuur dan een mail naar info@adassist.nl .
Het kan ook zijn dat we nog arbeidsdeskundigen zoeken die het leuk vinden om 1 of enkele dossiers op te voeren binnen AD assist en zo te helpen met testen.  Een leuke manier om de applicatie gratis uit te proberen. Wil jij helpen? Laat het weten via info@adassist.nl .

Ik las ergens dat AD assist een ecosysteem is. Beetje populaire term, maar wat bedoelen jullie daar mee?
Hiermee bedoelen we dat alle deelnemende arbeidsdeskundigen samenwerken. Zo kun je maatwerk functieprofielen van elkaar inzien, dit kan je helpen sneller een eigen profiel ‘te bouwen’. Ook krijg je oplossingen voorgeschoteld die door collega vakgenoten zijn ingevoerd om bepaalde taakoverschrijdingen op te lossen. Misschien heb je iets aan deze suggesties in jouw specifieke dossier.

Er wordt gesproken over Artificiële Intelligentie (AI) en machinelearning?
Ja klopt. AI vormt de motor onder AD assist en doet slimme dingen met de enorme datasets. Stel je maar eens voor: duizenden functies, 140 belasting variabelen en bijna 10.000 taken met allerlei onderlinge relaties. Dat krijg je niet meer in een Excelletje. De algoritmes onder AD assist smullen hier van en ondersteunen de arbeidsdeskundige, onder andere via het geven van suggesties en het wegen van belastingsvariabelen op taken. Misschien is het leuk dit achtergrondartikel te lezen.

Kan ik mijn FML of het IZP invoeren in AD assist?
Jazeker. De volledige functie-takendatabase is gekoppeld aan de belastingsvariabelen conform FML en IZP. Hierbij is zelfs rekening gehouden met de verschillende versies.

Kan ik ook mijn rapportages maken binnen AD assist?
Jazeker! Sterker nog, er zit een automatische rapportgenerator in. Deze haalt zaken als de contactgegevens van de werkgever, bedrijfsarts, medewerker en jou zelf op. Dat scheelt je een heleboel tijd bij het opstellen van de rapportage. Bovendien zien alle rapportages er keurig netjes uit, indien gewenst in je eigen huisstijl.

Is alles online?
Ja klopt. AD assist is een zogenaamde SAAS oplossing. SAAS staat voor Software As A Service en is volledig ondergebracht in een goed beveiligde online omgeving. AD assist is een onderdeel van LDC. LDC beschikt over diverse certificeringen. Wil je meer lezen over het informatiebeveiligingsbeleid van LDC klik dan hier.