A D A S S I S T

FAQ

 • Wat maakt AD assist uniek?

  AD assist is ontwikkeld op initiatief van LDC en werd daarbij al snel ondersteund door een werkgroep van ervaren arbeidsdeskundigen. Na jarenlange voorbereiding wordt AD assist gelanceerd in mei 2021. Tijdens die voorbereiding is er continu bijgestuurd op basis van de tips van de werkgroep. En naar aanleiding van presentaties die LDC mocht verzorgen voor OT’s, andere groepen arbeidsdeskundigen en contact met de NVvA. De insteek van LDC was en is dat AD assist van waarde moet zijn in het dagelijkse werkleven van de arbeidsdeskundige. Daarom spreken wij van: AD assist, voor en door arbeidsdeskundigen.

 • Waarom worden arbeidsdeskundigen blij van AD assist?

  Onze ervaring is dat de ene arbeidsdeskundige vooral blij wordt van de automatische rapportgenerator. Hoe vaak zit je niet dingen dubbel in te kloppen, of te knippen en plakken?. De rapportgenerator werkt een stuk sneller. Een ander van het veel gerichter op taakniveau kunnen zoeken naar herplaatsingsmogelijkheden. Of van de automatische suggesties die je krijgt. De kennisdeling tussen gebruikers onderling. En het snel kunnen bouwen (en matchen) van functies en functiehuizen.

 • Wie zitten er in de werkgroep van AD assist?

  • Marit Paus, arbeidsdeskundige bij Medisch Spectrum Twente
  • Femke Veenman, arbeidsdeskundige bij Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Bas Blokhuis, arbeidsdeskundige bij AT Groep
  • Debby Spaargaren, arbeidsdeskundige bij De Goudse
  • Willemiek de Hoop, mede-eigenaar EEHD arbeidsdeskundigen en bestuurslid NVvA
  • Bert van der Sanden, arbeidsdeskundige bij Richting
  • Svenja van den Heuvel, arbeidsdeskundige bij ArdoSZ
  • Roel Verkeste, datascientist en lead developer bij LDC
  • Maurice Vermunt, directeur/eigenaar bij LDC

 • Wat is de relatie van AD assist tot de NVvA?

  LDC heeft NVvA vanaf het begin geïnformeerd over AD assist. De NVvA vindt AD assist van toegevoegde waarde voor de verdere professionalisering van het vakgebied. Leden van NVvA krijgen extra voordelen als ze gebruik gaan maken van deze online applicatie. AD assist werd voor het eerst gepresenteerd namens de werkgroep door Bert van der Sanden en Maurice Vermunt op het NVvA & AKC najaarscongres op 10 november 2020.

 • Is AD assist een nieuw bedrijf?

  Nee, het initiatief is wel nieuw. Alhoewel nieuw: er zit al een paar jaar voorbereiding in. AD assist is een initiatief van LDC, LDC bestaat al bijna 30 jaar en heeft veel klanten in de re-integratie, outplacement en loopbaandienstverlening via het LDC platform TrjcT of via zogenaamde API koppelingen. De afgelopen decennia heeft LDC een voor Nederland unieke functie-taken database opgebouwd. Deze beroependatabase vormt een van de fundamenten onder AD assist.

 • Is AD assist AVG-proof, hoe wordt er omgegaan met privacy?

  AD assist is een onderdeel van LDC. LDC beschikt over diverse certificeringen. Wil je meer lezen over het informatiebeveiligingsbeleid van LDC klik dan hier. LDC beschikt ook over een specifiek privacybeleid waarin onder andere wordt uitgelegd dat alleen die persoonsgegevens welke noodzakelijk zijn om de producten van LDC aan de gebruiker te onderhouden en te verbeteren worden verzameld, hoe die gegevens beveiligd zijn en wat te doen als er onverhoopt toch een datalek zou zijn. Dit beleid wordt actief onderhouden en uitgevoerd en kun je teruglezen in het hiertoe opgestelde privacybeleid

 • Kun je in AD assist alle functies vinden?

  In principe wel. Het is gebaseerd op de uitgebreide dataset van functies, taken en belastingvariabelen die de afgelopen decennia door LDC is opgebouwd. De functie-takendatabase van LDC wordt ook wel Nederlands meest complete beroependatabase genoemd. Deze beroepen zijn ook gescoord op andere variabelen zoals interessecomponenten en competenties. En zijn er koppelingen met alle opleidingen en cursussen in Nederland. Plus alle actuele vacatures. Of we hier iets mee gaan doen binnen AD assist bekijken we later.

 • Ik wil AD assist ook gaan gebruiken, kan dat?

  Ja, dat kan als je arbeidsdeskundige bent of eventueel arbeidsdeskundig casemanager.

 • Wat moet ik doen als ik AD assist wil gaan gebruiken?

  Op dit moment zijn we de applicatie aan het bouwen, zie hier onze tijdlijn. Heb je interesse, stuur dan alvast een mail naar info@adassist.nl. Dan houden wij je op de hoogte via onze nieuwsbrief en zullen we het je laten weten als we ‘in de lucht gaan’. Je kunt dan gratis enkele dossiers uitproberen. De beste manier om het te ervaren!

 • Ik las ergens dat AD assist een ecosysteem is. Beetje populaire term, maar wat bedoelen jullie daar mee?

  Hiermee bedoelen we dat alle deelnemende arbeidsdeskundigen samenwerken. Zo kun je maatwerk functieprofielen van elkaar inzien, dit kan je helpen sneller een eigen profiel ‘te bouwen’. Ook krijg je oplossingen voorgeschoteld die door collega vakgenoten zijn ingevoerd om bepaalde taakoverschrijdingen te reduceren. Misschien heb je iets aan deze suggesties in jouw specifieke dossier. Misschien ook niet, dat blijft uiteraard jouw eigen beoordeling.

 • Maakt AD assist gebruik van artificiële intelligentie (AI) en machine learning?

  Ja klopt. AI vormt de motor onder AD assist en doet slimme dingen met de enorme datasets. Stel je maar eens voor: duizenden functies, 140 belasting variabelen en bijna 10.000 taken met allerlei onderlinge relaties. Dat krijg je niet meer in een Excelletje. De algoritmes onder AD assist smullen hier van en ondersteunen de arbeidsdeskundige, onder andere via het geven van suggesties en het wegen van belastingsvariabelen op taken. In de AD Visie van februari stond hierover een leuk achtergrondartikel.

 • Kan ik mijn FML of het IZP invoeren in AD assist?

  Jazeker. De volledige functie-takendatabase van AD assist is gekoppeld aan de belastingsvariabelen conform FML en IZP. Hierbij is zelfs rekening gehouden met de verschillende versies.

 • Kan ik ook mijn rapportages maken binnen AD assist?

  Jazeker! Sterker nog, er zit een automatische rapportgenerator in. Deze haalt zaken als de contactgegevens van de werkgever, bedrijfsarts, medewerker en jou zelf op. En alle toelichtingen en beoordelingen die je maakt in het proces. Dat scheelt je een heleboel tijd bij het opstellen van de rapportage. Bovendien zien alle rapportages er keurig netjes uit, indien gewenst in je eigen huisstijl.

 • Is alles online?

  Ja klopt. AD assist is een zogenaamde SAAS oplossing. SAAS staat voor Software As A Service en is volledig ondergebracht in een goed beveiligde online omgeving binnen Nederland. AD assist is een onderdeel van LDC. LDC beschikt over diverse certificeringen. Wil je meer lezen over het informatiebeveiligingsbeleid van LDC klik dan hier.

 • Kan ik AD assist uitproberen?

  Dat kan. Vanaf de lancering in mei heb je de mogelijkheid een aantal dossiers gratis in te voeren. Als je daarna door wilt gaan sluiten we een overeenkomst waarbij je afrekent per dossier, los van een klein vast jaarbedrag. Mocht het niet bevallen dan vernietigen we de persoonlijke gegevens en ben je geen kosten verschuldigd. Kortom: vrijblijvend uitproberen zonder verplichting.