A D A S S I S T

FAQ

Algemeen

 • Is AD assist alleen voor wvp inzetbaar?

  Nee, het kan ook gebruikt worden bij andere vraagstukken. Het systeem brengt systematisch in kaart waar overschrijdingen van belastbaarheid zitten en presenteert dit overzichtelijk.

 • Wanneer kan ik AD assist gebruiken?

  De eerste groep arbeidsdeskundigen is gestart eind 2021 en begin 2022 op de zogenaamde bèta-versie. Op basis van de eerste ervaringen werd een tweede release gebouwd die in maart 2022 in de lucht ging. Begin augustus 2022 kwam de volgende grote release. Zo zullen we stap voor stap steeds nieuwe gebruikers aansluiten en AD assist verder verbeteren. We houden je daarvan op de hoogte via nieuwsbrieven en webinars. Via de AD Academy kun je ook eerdere webinars terugvinden. Omdat die al weer van even geleden zijn en wij AD assist continu verder ontwikkelen zijn deze inmiddels wel verouderd en adviseren wij je de webinars te volgen via deze website.

 • Is AD assist ook te gebruiken bij WIA bezwaren?

  Jazeker, dat kan. Je kunt er een mooie onderbouwing mee maken, maar ook eventuele passendheid volgens UWV mee weerleggen of bevestigen.

 • Mag ik AD assist uitproberen?

  Dat kan. Als je start heb je de mogelijkheid enkele onderzoeken gratis in te voeren. En, je wordt gekoppeld aan een consultant die je helpt opstarten. Als je daarna door wilt gaan sluiten we een overeenkomst waarbij je afrekent per onderzoek, los van een klein vast jaarbedrag. De eerste  onderzoeken worden netjes bewaard. Mocht het niet bevallen dan vernietigen we deze dossiers en ben je geen kosten verschuldigd. Kortom: vrijblijvend uitproberen zonder verplichting.

 • Is alles online?

  Ja klopt. AD assist is een zogenaamde SAAS oplossing. SAAS staat voor Software As A Service en is volledig ondergebracht in een goed beveiligde online omgeving binnen Nederland. AD assist is een onderdeel van LDC. LDC beschikt over diverse certificeringen. Wil je meer lezen over het informatiebeveiligingsbeleid van LDC klik dan hier.

 • Is AD assist een nieuw bedrijf?

  Nee, het initiatief is wel nieuw. Alhoewel nieuw: er gingen jaren voorbereiding vooraf aan de lancering van de eerste versie eind 2021. AD assist is een initiatief van LDC, LDC bestaat al 30 jaar en heeft landelijk veel klanten in de re-integratie, outplacement en loopbaandienstverlening via het LDC platform TrjcT en via zogenaamde API koppelingen. De afgelopen decennia heeft LDC een voor Nederland unieke beroependatabase opgebouwd. Deze jarenlange ervaring draagt bij aan het succes van AD assist.

 • Kan ik ook mijn rapportages maken binnen AD assist?

  Jazeker, in Word of PDF. De rapportgenerator van AD assist haalt alles op wat je doet binnen je onderzoek . En geeft dit overzichtelijk weer. Je kunt dit opslaan en toevoegen als bijlage aan je eigen rapport. Wel zo handig, omdat veel arbeidsdeskundigen toch hechten aan hun eigen rapportage.

 • Kan ik mijn FML of het IZP invoeren in AD assist?

  Jazeker. De functiedatabase van AD assist is gekoppeld aan de belasting variabelen van FML. Het IZP volgt vrij snel. Ook nieuwe methoden, zoals straks ook BAR, gaan we integreren.

 • Worden functies onderling gedeeld?

  Je hebt 2 typen functies.
  De generieke functies van AD assist. Deze set groeit en zal de arbeidsmarkt dekken. Al deze functies zijn beschreven door arbeidsdeskundigen. Het document ‘Basisinformatie CBBS versie 5 mei 2020’ is daarbij leidend. Het onderhoud van deze basisprofielen ligt bij LDC. Je mag ze gebruiken maar kunt ze niet veranderen.

  Daarnaast jouw eigen functies. De functies die jij hebt gekoppeld aan jouw onderzoeken. Hiertoe kun je een basisprofiel pakken en dit bijstellen op de feitelijke functie van de medewerker. Je kunt ook starten met een leeg profiel. Werk je met collega arbeidsdeskundigen binnen een organisatie, dan kun je elkaars functieprofielen zien en gebruiken. Zo deel je onderling kennis en werk je meer uniform.

  Jouw functies en die van je collega’s worden niet gedeeld met andere organisaties!

 • Wat moet ik doen als ik AD assist wil gaan gebruiken?

  Een mailtje sturen naar info@adassist.nl :). Je kunt het dan gratis uitproberen. En: je wordt gekoppeld aan iemand van LDC die je helpt bij de kennismaking.

 • Ik wil AD assist ook gaan gebruiken, kan dat?

  Ja, dat kan, als je aantoonbaar arbeidsdeskundige bent.

 • Kun je in AD assist alle functies vinden?

  We werken, samen met arbeidsdeskundigen, aan een zo compleet mogelijke set van generieke AD assist basisprofielen. Alle items worden daarbij gewogen en toegelicht conform het document ‘Basisinformatie CBBS versie 5 mei 2020’. Er zijn al veel functies uitvoerig beschreven. Het aantal basisprofielen zal voorlopig blijven groeien. In augustus 2022 was de set groot genoeg om extern matchen ‘open te zetten’. Zo kunnen arbeidsdeskundigen als ze willen een advies meegeven richting spoor 2.

   

 • Wat is de relatie van AD assist tot de NVvA?

  LDC heeft NVvA vanaf het begin geïnformeerd over AD assist. De NVvA vindt AD assist van toegevoegde waarde voor de verdere professionalisering van het vakgebied. Leden van NVvA krijgen een forse korting op de persoonlijke jaarlicentie. AD assist werd voor het eerst gepresenteerd namens de werkgroep door Bert van der Sanden en Maurice Vermunt op het NVvA & AKC najaarscongres op 10 november 2020. Tijdens een lunchwebinar op 7 september 2021 versterkt met Marit Paus en Svenja van den Heuvel. Via de AD Academy kun je ze terugkijken. Let op: omdat we AD assist continu verbeteren zijn deze webinars inmiddels verouderd. Volg daarom onze nieuwsbrief of kijk de webinars via deze website.

 • Wie zitten er in de werkgroep van AD assist?
  • Marit Paus, arbeidsdeskundige bij UWV
  • Femke Veenman, arbeidsdeskundige bij Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Bas Blokhuis, arbeidsdeskundige bij AT Groep
  • Debby Spaargaren, arbeidsdeskundige bij De Goudse
  • Willemiek de Hoop, mede-eigenaar EEHD arbeidsdeskundigen en bestuurslid NVvA
  • Bert van der Sanden, arbeidsdeskundige bij Richting
  • Svenja van den Heuvel, arbeidsdeskundige bij ArdoSZ
  • Roel Verkeste, datascientist en lead developer bij LDC
  • Maurice Vermunt, directeur/eigenaar bij LDC

  Wil je er liever een gezicht bij? Dat kan!

 • Waarom worden arbeidsdeskundigen blij van AD assist?

  Veel arbeidsdeskundigen worden blij van de functiematcher. Waarbij je taakoverschrijdingen binnen een onderzoek kunt matchen op andere functies. In- of extern.  Het snel kunnen opbouwen van functies en functiehuizen voor je eigen werkgever of je klanten is ook superhandig. Net als het kunnen delen van gescoorde profielen met collega arbeidsdeskundigen binnen je eigen bedrijf. Voldoende aanleiding om AD assist te willen leren kennen?

 • Wat maakt AD assist uniek?

  AD assist is de persoonlijke assistent van iedere arbeidsdeskundige en maakt elke werkdag leuker :). Je kunt de FML gescoorde basisfuncties vanaf dag 1 gebruiken. Je bouwt snel eigen functies bij je onderzoeken en krijgt een keurige verschilanalyse voorgeschoteld met taakoverschrijdingen na het invoeren van de FML. Per overschrijding kun je ‘er iets van te vinden’ door de overschrijding op rood te laten staan of op groen te zetten. Uiteraard kun je gelijk per item je toelichting geven. AD assist helpt je bij 3 matches. Functie medewerker op FML en functie medewerker op andere functies binnen het functiehuis van jouw werkgever(s). En als je een advies wilt meegeven richting spoor 2 of extern wilt matchen: functie medewerker op functies arbeidsmarkt.  Aan het eind krijg je een keurig overzicht in PDF of Word wat je kunt toevoegen aan je eigen rapport. We hebben AD assist makkelijk gemaakt in het gebruik en helpen je via korte filmpjes én persoonlijk bij het opstarten. Veel plezier!

 • Functioneel

 • Zijn er ook ICF gerelateerde belastbaarheidscriteria in te voeren die verder gaan dan de medisch objectiveerbare van de bedrijfsarts?

  Nee, we kunnen naast de FML/IZP niet zoveel meer invullen dan waar de functies op gescoord zijn.

 • Hebben de definities en afspraken m.b.t. de scores van de functiebelasting door een AD-gebruiker, een relatie met de definities zoals die door de arbeidsdeskundigen van UWV gebruikt worden in de CBBS functie database?

  De scores van de functiebelasting zijn net als in een FML. En, zoals de bedrijfsarts deze toepast. De generieke set van basisprofielen is door arbeidsdeskundigen nauwkeurig gewogen en beschreven volgens ‘Basisinformatie CBBS versie 5 mei 2020’.

 • De meeste problemen wat betreft IZP gaan over het stellen van beperkingen in persoonlijk en sociaal functioneren in relatie tot wat in het CBBS vermeld staat. Is daar ook een verbinding mee?

  Er is geen verbinding met CBBS, maar de opbouw van het systeem zou je misschien wel vergelijkbaar mogen noemen. Er is binnen AD assist ruimte om aanvullende informatie van de bedrijfsarts toe te voegen en uiteraard ook jouw eigen arbeidsdeskundige oordeel. Stel dat je een aanpassing voorstelt bij een overschrijding, dan kun je dit gelijk intikken bij de overschrijding. Handig voor leidinggevende en medewerker die er mee aan de slag moeten.

 • Privacy

 • Is AD assist AVG-proof?

  AD assist is een onderdeel van LDC. LDC beschikt over een ISO en NEN certificering. Ons informatiebeveiligingsbeleid wordt jaarlijks geaudit door een onafhankelijke partij. Meer over ons beleid vind je hier. LDC beschikt ook over een privacybeleid waarin wordt uitgelegd dat alleen persoonsgegevens worden verzameld welke noodzakelijk zijn. En ook hoe die gegevens beveiligd zijn en wat we doen als er tóch een datalek zou zijn. Ons beleid wordt actief onderhouden en uitgevoerd. Check voor meer informatie ons privacybeleid of mail onze Privacy officer via privacy@adassist.nl.