A D A S S I S T

FAQ

Algemeen

 • Is AD assist alleen voor wvp inzetbaar?

  Nee, het kan ook gebruikt worden bij andere vraagstukken. Het systeem brengt systematisch in kaart waar overschrijdingen van belastbaarheid zitten en presenteert dit overzichtelijk. Je kunt per overschrijding bepalen of het een overschrijding blijft of niet. En je professionele oordeel toevoegen. Uiteraard gaat dit allemaal keurig mee naar het automatische rapport.

 • Voor wie is AD assist gemaakt?

  AD assist is er nu voor (en door) arbeidsdeskundigen. Bij de ontwikkeling was een werkgroep van arbeidsdeskundigen betrokken aangevuld met inbreng vanuit de vele OT’s landelijk. We kunnen ons voorstellen dat er op termijn nieuwe gebruikers/rollen  ontstaan. Zoals professionals die onder verantwoordelijkheid van de arbeidsdeskundige in een ondersteunende of taakgedelegeerde rol werken?

 • Is AD assist ook te gebruiken bij WIA bezwaren?

  Jazeker, dat kan. Je kunt er een mooie onderbouwing mee maken, maar ook eventuele passendheid volgens UWV mee weerleggen of bevestigen.

 • Mag ik AD assist uitproberen?

  Jazeker. Je kunt het systeem gratis uitproberen zonder verplichting. Mits je arbeidsdeskundige bent. Daarbij word je gekoppeld aan een consultant die je helpt. Er gaat immers niets boven persoonlijk contact. Wil jij AD assist ook vrijblijvend uitproberen? Laat dan nu hier je gegevens achter en we nemen contact met je op.

 • Is alles online?

  Ja klopt. AD assist is een zogenaamde SAAS oplossing. SAAS staat voor Software As A Service en is volledig ondergebracht in een goed beveiligde online omgeving binnen Nederland. Hier log je op in met je eigen inlognaam en wachtwoord en als je serieus aan het gebruiken bent ook met een extra code op je telefoon (2FA). AD assist is een onderdeel van LDC. LDC beschikt over diverse certificeringen. Wil je meer lezen over het informatiebeveiligingsbeleid van LDC klik dan hier.

 • Is AD assist een nieuw bedrijf?

  Nee, AD assist is een initiatief van LDC. LDC bestaat al ruim 30 jaar en heeft landelijk veel klanten in re-integratie, spoor 2, outplacement en loopbaandienstverlening via het LDC platform TrjcT en via zogenaamde API koppelingen. De afgelopen decennia heeft LDC een voor Nederland unieke beroependatabase opgebouwd. LDC wil met AD assist een assistent neerzetten voor alle arbeidsdeskundigen in Nederland zodat hun werk leuker wordt en er meer tijd is voor het echte advieswerk.

 • Kan ik ook mijn rapportages maken binnen AD assist?

  Jazeker, je krijgt een keurig en volledig rapport op je scherm of in PDF. Of in Word. Waarom ook Word? Omdat  je dat vaak gewend bent en het fijn kan zijn om nog net iets extra’s toe te voegen. Je kunt ook eenvoudig je eigen logo en kleuren in het rapport opnemen. Het rapportsysteem van AD assist bespaart je veel tijd. Die je kunt investeren in je advies en de medewerker. Al je gegevens worden veilig bewaard in een online omgeving waar je altijd bij kunt. Inclusief archieffunctie.

 • Kan ik mijn FML of het IZP invoeren in AD assist?

  Jazeker. Na invoer wordt FML/IZP gekoppeld aan de generieke functieprofielen van LDC voor een arbeidsmarktmatch. Of aan de functies welke jij snel en eenvoudig hebt kunnen toevoegen aan het functiehuis van jouw opdracht- of werkgever. Ook nieuwe methoden, zoals BAR, gaan we straks integreren.

 • Wat moet ik doen als ik AD assist wil gaan gebruiken?

  Een mailtje sturen naar info@adassist.nl :). Je kunt het dan gratis en vrijblijvend uitproberen. En: je wordt gekoppeld aan iemand van LDC die je persoonlijk helpt.

 • Ik wil AD assist ook gaan gebruiken, kan dat?

  Ja, dat kan, als je aantoonbaar arbeidsdeskundige bent. Stuur gelijk een mailtje naar info@adassist.nl. Je mag AD assist dan gratis en vrijblijvend uitproberen. En: je wordt gekoppeld aan iemand van LDC die je persoonlijk helpt.

 • Kun je in AD assist alle functies vinden?

  We werken, samen met arbeidsdeskundigen, aan een zo compleet mogelijke set van generieke AD assist basisprofielen die de arbeidsmarkt dekken. Alle items worden daarbij gewogen en toegelicht conform het document ‘Basisinformatie CBBS versie 5 mei 2020’. Er zijn al veel functies uitvoerig beschreven. Het aantal basisprofielen zal voorlopig nog blijven groeien.

 • Waarom worden arbeidsdeskundigen blij van AD assist?

  Omdat je meer tijd overhoudt voor de menselijke kant van het werk!
  Je profiteert van een schat aan generieke functieprofielen, kunt snel en efficiënt matchen en je volledige onderzoek uitvoeren binnen AD assist. Met aan het eind automatisch een mooi en volledig rapport.

  Voldoende aanleiding om AD assist te willen leren kennen?

 • Worden functies onderling gedeeld?

  Je hebt 2 typen functies.
  Generieke functieprofielen, deze zijn niet afgestemd op een specifieke werkgever, werknemer, setting of werkplek. Al deze profielen zijn in opdracht van LDC door arbeidsdeskundigen nauwkeurig uitgewerkt volgens een vast protocol waarbij alle items zijn gewogen en toegelicht zoals beschreven in ‘Basisinformatie CBBS versie 5 mei 2020’. Deze set groeit en zal de arbeidsmarkt dekken.

  Daarnaast jouw eigen functies en die van je collega’s, de specifieke functieprofielen. Jij en je interne collega’s hebben toegang tot dezelfde database met werkgevers en de functiehuizen die daaronder zitten. Nadat je eenmalig de functieprofielen hebt ingevoerd kan het hele team gebruik maken van snelle en complete matchresultaten. Hiertoe kun je een generiek profiel pakken en dit bijstellen naar de feitelijke functie van de medewerker. Zo win je tijd, deel je onderling kennis en werk je meer uniform samen.

  Jouw functies en die van je collega’s worden niet gedeeld met andere organisaties.

 • Wat is de relatie van AD assist tot de NVvA?

  LDC heeft NVvA vanaf het begin geïnformeerd over AD assist. De NVvA vindt AD assist van toegevoegde waarde voor de verdere professionalisering van het vakgebied. Leden van NVvA krijgen een forse korting op de persoonlijke jaarlicentie. Het concept van AD assist werd voor het eerst gepresenteerd namens de werkgroep door Bert van der Sanden en Maurice Vermunt op het NVvA & AKC najaarscongres op 10 november 2020. We zaten toen midden in de pandemie. Tijdens een lunchwebinar op 7 september 2021 vertelden ook arbeidsdeskundigen Marit Paus en Svenja van den Heuvel uit de werkgroep over de voortgang. Let op: omdat we AD assist continu verbeteren kunnen eerdere webinars inmiddels achterhaald zijn. Volg daarom onze nieuwsbrief of Linkedinpagina.

 • Wie zitten er in de werkgroep van AD assist?
  • Marit Paus, arbeidsdeskundige bij UWV
  • Femke Veenman, arbeidsdeskundige gemeente Utrecht
  • Bas Blokhuis, arbeidsdeskundige bij UWV
  • Debby Spaargaren, arbeidsdeskundige bij De Goudse
  • Willemiek de Hoop, mede-eigenaar EEHD arbeidsdeskundigen en bestuurslid NVvA
  • Bert van der Sanden, arbeidsdeskundige bij Richting
  • Svenja van den Heuvel, arbeidsdeskundige bij ArdoSZ
  • Roel Verkeste, datascientist en developer bij LDC
  • Maurice Vermunt, directeur/eigenaar bij LDC

  De werkgroep was bij de ontwikkeling heel actief betrokken, inmiddels minder omdat we nu veel input krijgen via onze gebruikers.
  Wil je er liever een gezicht bij? Dat kan!

 • Wat maakt AD assist uniek?

  AD assist is de persoonlijke assistent van iedere arbeidsdeskundige en maakt elke werkdag leuker :). Je kunt de generieke basisfuncties vanaf dag 1 gebruiken. Je bouwt snel eigen functies bij je onderzoeken en krijgt een keurige verschilanalyse voorgeschoteld met taakoverschrijdingen na het invoeren van de FML. Per overschrijding kun je ‘er iets van te vinden’ door de overschrijding op rood te laten staan of op groen te zetten. Uiteraard kun je gelijk per item je toelichting geven. AD assist helpt je niet alleen bij het snel en efficiënt matchen. Nadat jij je onderzoek volledig hebt kunnen doen in het systeem krijg je een keurig en volledig rapport in PDF of Word. En dat is niet moeilijk. Ook als je van jezelf vindt dat je ‘niet zo handig bent met computers’ zal je dit gemakkelijk lukken. Veel plezier!

 • Functioneel

 • Hebben de definities en afspraken m.b.t. de scores van de functiebelasting door een AD-gebruiker, een relatie met de definities zoals die door de arbeidsdeskundigen van UWV gebruikt worden in de CBBS functie database?

  Binnen AD assist mag je gebruik maken van generieke functieprofielen die niet zijn afgestemd op een specifieke werkgever, werknemer, setting of werkplek. Al deze profielen zijn in opdracht van LDC door arbeidsdeskundigen nauwkeurig uitgewerkt volgens een vast protocol waarbij alle items zijn gewogen en toegelicht zoals beschreven in ‘Basisinformatie CBBS versie 5 mei 2020’.

 • De meeste problemen wat betreft IZP gaan over het stellen van beperkingen in persoonlijk en sociaal functioneren in relatie tot wat in het CBBS vermeld staat. Is daar ook een verbinding mee?

  Er is geen verbinding met CBBS, maar de opbouw van het systeem zou je misschien wel vergelijkbaar mogen noemen. Alle generieke functies binnen het systeem zijn gewogen en toegelicht zoals beschreven in ‘Basisinformatie CBBS versie mei 2020’. Er is binnen AD assist ruimte om aanvullende informatie van de bedrijfsarts toe te voegen en uiteraard ook jouw eigen arbeidsdeskundige oordeel. Al jouw toelichtingen gaan automatisch mee naar het rapport. Handig voor de leidinggevende en medewerker die er mee aan de slag moeten.

 • Privacy

 • Is AD assist AVG-proof?

  AD assist is een onderdeel van LDC. LDC beschikt over een ISO27001 en NEN7510 certificering. Het informatiebeveiligingsbeleid van LDC wordt jaarlijks geaudit door een onafhankelijke partij. Meer over dit beleid vind je hier. LDC beschikt ook over een privacy beleid waarin wordt uitgelegd dat alleen persoonsgegevens worden verzameld welke noodzakelijk zijn. En ook hoe die gegevens beveiligd zijn en wat we doen als er tóch een datalek zou zijn. Het beleid wordt actief onderhouden, geëvalueerd en daar waar nodig bijgesteld. Check voor meer informatie ons privacybeleid of mail je vraag naar onze Privacy officer via privacy@adassist.nl.