A D A S S I S T

FAQ

Algemeen

 • Is AD assist alleen voor wvp inzetbaar?

  Nee, het kan ook gebruikt worden bij andere vraagstukken. Het systeem brengt systematisch in kaart waar overschrijdingen van belastbaarheid zitten en presenteert dit overzichtelijk.

 • Wanneer kan ik AD assist gebruiken?

  De eerste groep arbeidsdeskundigen is gestart eind 2021 en begin 2022 op de zogenaamde bèta-versie. Op basis van de eerste ervaringen werd een tweede release gebouwd die in maart 2022 in de lucht ging. Zo zullen we stap voor stap steeds nieuwe gebruikers aansluiten en AD assist verder verbeteren. We houden je daarvan op de hoogte via nieuwsbrieven en webinars. Via de AD Academy kun je ook eerdere webinars terugvinden. Omdat die dan al weer van even geleden zijn en wij AD assist continu verder ontwikkelen kan het zijn dat oude webinars of artikelen inmiddels niet meer helemaal kloppen.

 • Is AD assist ook te gebruiken bij WIA bezwaren?

  Jazeker, dat kan. Je kunt er een mooie onderbouwing mee maken, maar ook eventuele passendheid volgens UWV mee weerleggen of bevestigen.

 • Mag ik AD assist uitproberen?

  Dat kan. Als je start heb je de mogelijkheid enkele onderzoeken gratis in te voeren. En, je wordt gekoppeld aan een consultant die je helpt opstarten. Als je daarna door wilt gaan sluiten we een overeenkomst waarbij je afrekent per onderzoek, los van een klein vast jaarbedrag. De eerste  onderzoeken worden netjes bewaard. Mocht het niet bevallen dan vernietigen we deze dossiers en ben je geen kosten verschuldigd. Kortom: vrijblijvend uitproberen zonder verplichting.

 • Is alles online?

  Ja klopt. AD assist is een zogenaamde SAAS oplossing. SAAS staat voor Software As A Service en is volledig ondergebracht in een goed beveiligde online omgeving binnen Nederland. AD assist is een onderdeel van LDC. LDC beschikt over diverse certificeringen. Wil je meer lezen over het informatiebeveiligingsbeleid van LDC klik dan hier.

 • Is AD assist een nieuw bedrijf?

  Nee, het initiatief is wel nieuw. Alhoewel nieuw: er ging jaren voorbereiding vooraf aan de lancering van de eerste versie eind 2021. AD assist is een initiatief van LDC, LDC bestaat al 30 jaar en heeft landelijk veel klanten in de re-integratie, outplacement en loopbaandienstverlening via het LDC platform TrjcT en via zogenaamde API koppelingen. De afgelopen decennia heeft LDC een voor Nederland unieke functie-takendatabase opgebouwd. Deze beroependatabase vormt een van de fundamenten onder AD assist.

 • Kan ik ook mijn rapportages maken binnen AD assist?

  Jazeker! Er zit een automatische rapportgenerator in. Deze haalt alles op wat je doet binnen je onderzoek. Je kunt dit als PDF bijlage opslaan en toevoegen als bijlage aan je eigen rapport. Straks kun je het ook in een ander format zoals JSON, XML of Word binnenkrijgen.

 • Kan ik mijn FML of het IZP invoeren in AD assist?

  Jazeker. De functiedatabase van AD assist is gekoppeld aan de belasting variabelen van FML. Het IZP volgt vrij snel. Ook nieuwe methoden, zoals straks ook BAR, gaan we integreren.

 • Ik las ergens dat AD assist een ecosysteem is. Beetje populaire term, maar wat bedoelen jullie daar mee?

  Hiermee bedoelen we dat alle deelnemende arbeidsdeskundigen samenwerken in het ecosysteem van functies, opgebouwd en onderhouden door LDC. Gebaseerd op de functiedatabase van LDC de afgelopen decennia opgebouwd. Verrijkt met de kennis van arbeidsdeskundigen die functies hebben gescoord op belasting. Daarnaast heb je binnen AD assist je eigen ecosysteem. Werk je binnen een organisatie dan worden jouw functies niet gedeeld met andere organisaties! Maar wel met collega arbeidsdeskundigen binnen jouw eigen organisatie. Zo profiteer je van elkaars expertise en werk. LDC blijft verantwoordelijk voor de basis database van AD assist.

 • Wat moet ik doen als ik AD assist wil gaan gebruiken?

  Gewoon een mailtje sturen naar info@adassist.nl. Je kunt dan gratis enkele onderzoeken uitproberen. De beste manier om het te ervaren! Ook binnen de NVvA is (online) informatie beschikbaar over AD assist.

 • Ik wil AD assist ook gaan gebruiken, kan dat?

  Ja, dat kan, als je aantoonbaar arbeidsdeskundige bent.

 • Kun je in AD assist alle functies vinden?

  In principe wel. Het is gebaseerd op de uitgebreide LDC dataset van functies door arbeidsdeskundigen aangevuld met de functiebelasting. De functie-takendatabase van LDC wordt ook wel Nederlands meest complete beroependatabase genoemd. Deze beroepen zijn behalve FML ook gescoord op variabelen zoals interessecomponenten en competenties. En zijn er koppelingen met alle opleidingen en cursussen en alle actuele vacatures in Nederland. Of we hier iets mee gaan doen binnen AD assist bekijken we later.

 • Maakt AD assist gebruik van artificiële intelligentie (AI) en machine learning?

  Ja klopt. AI vormt de motor onder AD assist en doet slimme dingen met de enorme datasets. Stel je maar eens voor: al die functies met per functie al die belasting variabelen.  Dat krijg je niet meer in een Excelletje. De algoritmes onder AD assist smullen hier van en ondersteunen de arbeidsdeskundige. Onder andere door door taakoverschrijdingen binnen een onderzoek te matchen op andere functies. In- of extern.

 • Wat is de relatie van AD assist tot de NVvA?

  LDC heeft NVvA vanaf het begin geïnformeerd over AD assist. De NVvA vindt AD assist van toegevoegde waarde voor de verdere professionalisering van het vakgebied. Leden van NVvA krijgen extra voordelen als ze gebruik gaan maken van deze online applicatie. AD assist werd voor het eerst gepresenteerd namens de werkgroep door Bert van der Sanden en Maurice Vermunt op het NVvA & AKC najaarscongres op 10 november 2020. Tijdens een lunchwebinar op 7 september 2021 versterkt met Marit Paus en Svenja van den Heuvel. Via de AD Academy kun je dit terugkijken. Omdat we AD assist continu verder door ontwikkelen kan het zijn dat AD assist er nu al weer anders uitziet dan in een van de oudere webinars.

 • Wie zitten er in de werkgroep van AD assist?
  • Marit Paus, arbeidsdeskundige bij UWV
  • Femke Veenman, arbeidsdeskundige bij Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Bas Blokhuis, arbeidsdeskundige bij AT Groep
  • Debby Spaargaren, arbeidsdeskundige bij De Goudse
  • Willemiek de Hoop, mede-eigenaar EEHD arbeidsdeskundigen en bestuurslid NVvA
  • Bert van der Sanden, arbeidsdeskundige bij Richting
  • Svenja van den Heuvel, arbeidsdeskundige bij ArdoSZ
  • Roel Verkeste, datascientist en lead developer bij LDC
  • Maurice Vermunt, directeur/eigenaar bij LDC

  Wil je er liever een gezicht bij? Dat kan!

 • Waarom worden arbeidsdeskundigen blij van AD assist?

  Veel arbeidsdeskundigen worden blij van de functiematcher. Waarbij je taakoverschrijdingen binnen een onderzoek kunt matchen op andere functies. In- of extern.  Het snel kunnen opbouwen van functies en functiehuizen voor je eigen werkgever of je klanten is ook superhandig. Net als het kunnen delen van gescoorde profielen met collega arbeidsdeskundigen binnen je eigen bedrijf. Voldoende aanleiding om AD assist te willen leren kennen?

 • Wat maakt AD assist uniek?

  AD assist is ontwikkeld op initiatief van LDC daarbij geholpen door een werkgroep van arbeidsdeskundigen. Na jarenlange voorbereiding werd AD assist eind 2021 gelanceerd.  AD assist is de persoonlijke assistent van iedere arbeidsdeskundige en maakt elke werkdag leuker 🙂

 • Functioneel

 • Zijn er ook ICF gerelateerde belastbaarheidscriteria in te voeren die verder gaan dan de medisch objectiveerbare van de bedrijfsarts?

  Nee, we kunnen naast de FML/IZP niet zoveel meer invullen dan waar de functies op gescoord zijn.

 • Hebben de definities en afspraken m.b.t. de scores van de functiebelasting door een AD-gebruiker, een relatie met de definities zoals die door de arbeidsdeskundigen van UWV gebruikt worden in de CBBS functie database?

  De scores van de functiebelasting zijn precies zoals in een FML gemeten wordt en zoals de bedrijfsarts deze toepast.

 • De meeste problemen wat betreft IZP gaan over het stellen van beperkingen in persoonlijk en sociaal functioneren in relatie tot wat in het CBBS vermeld staat. Is daar ook een verbinding mee?

  Er is geen verbinding met CBBS, maar de opbouw van het systeem zou je misschien wel vergelijkbaar mogen noemen. Er is binnen AD assist ruimte om aanvullende informatie van de bedrijfsarts toe te voegen en uiteraard ook jouw eigen arbeidsdeskundige oordeel. Stel dat je een aanpassing voorstelt bij een overschrijding, dan kun je dit gelijk intikken bij de overschrijding. Handig voor leidinggevende en medewerker die er mee aan de slag moeten.

 • Is er een vaste instructie voor het toevoegen van een functie (incl. taken)?

  Je doorloopt inderdaad een aantal stappen die uiteindelijk het totaalplaatje van de functie weergeven. Je kan bijvoorbeeld een basisfunctie kiezen en daar taken en overige zaken aan toevoegen. Of een starten met een blanco functie. Het systeem ondersteunt qua input maar eigen inbreng is ook mogelijk.

 • Kun je matchen op taakniveau?

  Dat zou in principe kunnen, we kijken welke wensen gebruikers hierover gaan doorgeven.

 • Privacy

 • Is AD assist AVG-proof, hoe wordt er omgegaan met privacy?

  AD assist is een onderdeel van LDC. LDC beschikt over een ISO en NEN certificering, ons informatiebeveiligingsbeleid wordt jaarlijks ge-audit door een onafhankelijke partij. Wil je meer lezen over ons beleid klik dan hier. LDC beschikt ook over een specifiek privacy beleid waarin onder andere wordt uitgelegd dat alleen die persoonsgegevens welke noodzakelijk zijn om de producten van LDC te onderhouden en te verbeteren worden verzameld, hoe die gegevens beveiligd zijn en wat te doen als er onverhoopt toch een data-lek zou zijn. Dit beleid wordt actief onderhouden en uitgevoerd. Check voor meer informatie ons privacybeleid of mail onze Privacy officer via privacy@adassist.nl.