A D A S S I S T

FAQ

 • De meeste problemen wat betreft IZP gaan over het stellen van beperkingen in persoonlijk en sociaal functioneren in relatie tot wat in het CBBS vermeld staat. Is daar ook een verbinding mee?

  Er is geen verbinding met CBBS, maar de opbouw van het systeem is wel vergelijkbaar. Er is tevens ruimte om aanvullende info van de BA toe te voegen. Ook is de FML/IZP uitgebreid met een aantal variabelen waar de functies wel op gescoord zijn en gebruikt kunnen worden. Dit is allemaal optioneel.

 • Hebben de definities en afspraken m.b.t. de scores van de functiebelasting door een AD-gebruiker, een relatie met de definities zoals die door de arbeidsdeskundigen van UWV gebruikt worden in de CBBS functie database?

  De scores van de functiebelasting zijn precies zoals in een FML gemeten wordt en zoals de bedrijfsarts deze toepast.

 • Is AD assist alleen voor wvp inzetbaar?

  Nee, het kan ook gebruikt worden voor als tool ter begeleiding in andere vraagstukken. Het systeem ondersteunt om in kaart te brengen waar overschrijdingen van belastbaarheid zitten en welke taken dan nog wel kunnen worden uitgevoerd.

 • Zijn er ook ICF gerelateerde belastbaarheidscriteria in te voeren die verder gaan dan de medisch objectiveerbare van de bedrijfsarts?

  Nee, we kunnen naast de FML/IZP niet zoveel meer invullen dan waar de functies op gescoord zijn.

 • Ik krijg veel mensen na een jaar uitval met burnout die allemaal beperkingen hebben in pieken en dealines storingen en onderbrekingen. Is er een gevaar dat het systeem dan veel te veel functies uitsluit?

  De functies zijn gescoord op die variabelen, maar daarnaast is de arbeidsdeskundige beoordeling nodig. Dus indien we van mening zijn dat iets wel mogelijk is dan is dit aan te geven.

 • Wat maakt AD assist uniek?

  AD assist is ontwikkeld op initiatief van LDC daarbij geholpen door een werkgroep van arbeidsdeskundigen. Na jarenlange voorbereiding werd AD assist gelanceerd in oktober 2021. AD assist is de persoonlijke assistent van iedere arbeidsdeskundige  en maakt elke werkdag leuker :).  

 • Waarom worden arbeidsdeskundigen blij van AD assist?

  De ene arbeidsdeskundige wordt vooral blij van de automatische rapportgenerator. Hoe vaak zit je niet dingen dubbel in te kloppen, te knippen en te plakken? Rapporteren binnen AD assist gaat veel sneller. Een ander van het veel gerichter op taakniveau kunnen zoeken naar herplaatsingsmogelijkheden. Of van de automatische suggesties die het systeem geeft. De kennisdeling tussen gebruikers onderling dus. Het snel kunnen bouwen van functies en functiehuizen is ook fijn. En daarmee ook het op taakniveau in- en extern matchen. Kortom…: voldoende aanleiding om AD assist te willen leren kennen?

 • Wie zitten er in de werkgroep van AD assist?
  • Marit Paus, arbeidsdeskundige bij Medisch Spectrum Twente
  • Femke Veenman, arbeidsdeskundige bij Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Bas Blokhuis, arbeidsdeskundige bij AT Groep
  • Debby Spaargaren, arbeidsdeskundige bij De Goudse
  • Willemiek de Hoop, mede-eigenaar EEHD arbeidsdeskundigen en bestuurslid NVvA
  • Bert van der Sanden, arbeidsdeskundige bij Richting
  • Svenja van den Heuvel, arbeidsdeskundige bij ArdoSZ
  • Roel Verkeste, datascientist en lead developer bij LDC
  • Maurice Vermunt, directeur/eigenaar bij LDC

  Wil je er liever een gezicht bij? Dat kan!

 • Wat is de relatie van AD assist tot de NVvA?

  LDC heeft NVvA vanaf het begin geïnformeerd over AD assist. De NVvA vindt AD assist van toegevoegde waarde voor de verdere professionalisering van het vakgebied. Leden van NVvA krijgen extra voordelen als ze gebruik gaan maken van deze online applicatie. AD assist werd voor het eerst gepresenteerd namens de werkgroep door Bert van der Sanden en Maurice Vermunt op het NVvA & AKC najaarscongres op 10 november 2020. Tijdens een lunchwebinar op 7 september 2021 versterkt met Marit Paus en Svenja van den Heuvel. Via de AD Academy kun je dit terugkijken. Ook verschenen er diverse artikelen, ook in AD Visie.

 • Is AD assist een nieuw bedrijf?

  Nee, het initiatief is wel nieuw. Alhoewel nieuw: er ging jaren voorbereiding vooraf aan de lancering in 2021. AD assist is een initiatief van LDC, LDC bestaat al 30 jaar en heeft landelijk veel klanten in de re-integratie, outplacement en loopbaandienstverlening via het LDC platform TrjcT en via zogenaamde API koppelingen. De afgelopen decennia heeft LDC een voor Nederland unieke functie-takendatabase opgebouwd. Deze beroependatabase vormt een van de fundamenten onder AD assist.

 • Is AD assist AVG-proof, hoe wordt er omgegaan met privacy?

  AD assist is een onderdeel van LDC. LDC beschikt over een ISO en NEN certificering, ons informatiebeveiligingsbeleid wordt  jaarlijks geaudit door een onafhankelijke partij. Wil je meer lezen over ons beleid klik dan hier. LDC beschikt ook over een specifiek privacybeleid waarin onder andere wordt uitgelegd dat alleen die persoonsgegevens welke noodzakelijk zijn om de producten van LDC aan de gebruiker te onderhouden en te verbeteren worden verzameld, hoe die gegevens beveiligd zijn en wat te doen als er onverhoopt toch een datalek zou zijn. Dit beleid wordt actief onderhouden en uitgevoerd. Check voor meer informatie ons privacybeleid of mail onze Privacy officer via privacy@adassist.nl.

 • Kun je in AD assist alle functies vinden?

  In principe wel. Het is gebaseerd op de uitgebreide dataset van functies, taken en belastingvariabelen die de afgelopen decennia door LDC is opgebouwd. De functie-takendatabase van LDC wordt ook wel Nederlands meest complete beroependatabase genoemd. Deze beroepen zijn ook gescoord op andere variabelen zoals interessecomponenten en competenties. En zijn er koppelingen met alle opleidingen en cursussen in Nederland. Plus alle actuele vacatures. Of we hier iets mee gaan doen binnen AD assist bekijken we later.

 • Ik wil AD assist ook gaan gebruiken, kan dat?

  Ja, dat kan, maar alleen als je aantoonbaar arbeidsdeskundige bent.

 • Wat moet ik doen als ik AD assist wil gaan gebruiken?

  Gewoon een mailtje sturen naar info@adassist.nl. Je kunt dan gratis enkele onderzoeken uitproberen. De beste manier om het te ervaren! Ook binnen de NVvA is (online) informatie beschikbaar over AD assist.

 • Ik las ergens dat AD assist een ecosysteem is. Beetje populaire term, maar wat bedoelen jullie daar mee?

  Hiermee bedoelen we dat alle deelnemende arbeidsdeskundigen samenwerken. Zo kun je maatwerk functieprofielen van elkaar inzien, dit kan je helpen sneller een eigen profiel ‘te bouwen’. Ook krijg je oplossingen voorgeschoteld die door collega vakgenoten zijn ingevoerd om bepaalde taakoverschrijdingen te reduceren. Uiteraard allemaal anoniem. Misschien heb je iets aan deze suggesties in jouw specifieke dossier. Misschien ook niet, dat blijft uiteraard jouw eigen beoordeling. AD assist is ‘there to help’.

 • Maakt AD assist gebruik van artificiële intelligentie (AI) en machine learning?

  Ja klopt. AI vormt de motor onder AD assist en doet slimme dingen met de enorme datasets. Stel je maar eens voor: duizenden functies, 140 belasting variabelen en bijna 10.000 taken met allerlei onderlinge relaties. Dat krijg je niet meer in een Excelletje. De algoritmes onder AD assist smullen hier van en ondersteunen de arbeidsdeskundige, onder andere via het geven van suggesties en het wegen van belastingsvariabelen op taken. In de AD Visie van februari 2021 stond hierover een leuk achtergrondartikel.

 • Kan ik mijn FML of het IZP invoeren in AD assist?

  Jazeker. De volledige functie-takendatabase van AD assist is gekoppeld aan de belasting variabelen van FML en IZP. We kunnen indien gewenst ook de oude FML versie opnemen. Ook nieuwe methoden, zoals straks ook BAR, gaan we integreren.

 • Kan ik ook mijn rapportages maken binnen AD assist?

  Jazeker! Sterker nog, er zit een automatische rapportgenerator in. Deze haalt zaken als de contactgegevens van de werkgever, bedrijfsarts, medewerker en jou zelf op. En alle toelichtingen en beoordelingen die je maakt in het proces. Dat scheelt je een heleboel tijd bij het opstellen van de rapportage. Bovendien zien alle rapportages er keurig netjes uit, indien gewenst in je eigen huisstijl. Je kunt zelf standaardteksten maken die je altijd wilt laten terugkomen. En ja, dus ook gespreksverslagen van werknemer en werkgever kunnen worden verwerkt. Je hebt je rapportage online beschikbaar of als PDF. Of, als je dit fijn vindt kun je deze ook exporteren naar Word.

 • Is alles online?

  Ja klopt. AD assist is een zogenaamde SAAS oplossing. SAAS staat voor Software As A Service en is volledig ondergebracht in een goed beveiligde online omgeving binnen Nederland. AD assist is een onderdeel van LDC. LDC beschikt over diverse certificeringen. Wil je meer lezen over het informatiebeveiligingsbeleid van LDC klik dan hier.

 • Mag ik AD assist uitproberen?

  Dat kan. Vanaf de lancering in oktober 2021 heb je de mogelijkheid 4 onderzoeken gratis in te voeren. Als je daarna door wilt gaan sluiten we een overeenkomst waarbij je afrekent per onderzoek, los van een klein vast jaarbedrag. De eerste 4 onderzoeken worden netjes bewaard. Mocht het niet bevallen dan vernietigen we deze dossiers en ben je geen kosten verschuldigd. Kortom: vrijblijvend uitproberen zonder verplichting.

 • Wanneer kan ik AD assist gebruiken?

  Tijdens het NVvA lunch webinar van 7 september 2021 is de planning gepresenteerd. Op 30 september zetten we AD assist ‘op productie’. Dat wil zeggen dat we vanaf begin oktober de eerste arbeidsdeskundigen gaan aansluiten. Te starten met de huidige wachtlijst van arbeidsdeskundigen die zich al hadden aangemeld via info@adassist.nl. Alle arbeidsdeskundigen mogen gratis 4 dossiers invoeren, waarbij we ook een vrijblijvende offerte aanbieden. Zo kun je, als de demo goed bevalt, direct door met het vijfde dossier. Vanaf oktober 2021 gaan we AD assist voor steeds meer arbeidsdeskundigen beschikbaar maken. Het NVvA webinar is overigens terug te kijken via de AD Academy.

 • Is AD assist ook te gebruiken bij WIA bezwaren?

  Jazeker, dat kan. Je kunt er een mooie onderbouwing mee maken, maar ook eventuele passendheid volgens UWV mee weerleggen of bevestigen.

 • Kun je matchen op taakniveau?

  Ja dat kan. Kijkend naar de nieuwe werkwijzer is het matchen op passende functies intern niet voldoende. AD assist kan zoeken naar vergelijkbare functies die je zelfs op taakniveau kunt aanpassen aan de bedongen functie.

 • Is er een vaste instructie voor het toevoegen van een functie (incl. taken)?

  Je doorloopt inderdaad een aantal stappen die uiteindelijk het totaalplaatje van de functie weergeven. Je kan bijvoorbeeld een basisfunctie kiezen en daar taken en overige zaken aan toevoegen. Het systeem ondersteunt qua input maar eigen inbreng is ook mogelijk.